Символика на нефрита за маите

Символика на нефрита за маите

Символиката на нефрита за маите и народи на Мезоамерика е малко известен. Още в миналото нефрита бил обект на безброй дискусии между учени и изследователи. Тези цивилизации са показали специален интерес и отдали голямо значение на тази камък. Затова и днес нефритът се смята за най-ценните сред бижута на маите.

Нефритите са се формирали от голям подземен натиск, който се издига на повърхността благодарение на движението на тектоничните плочи. Наличието на различни минерали осигурява разнообразие от цветове, с които е известен този камък. Въпреки това, най-често срещаните са в полу-прозрачен цвят на аква зелено известен като императорски нефрит.

В Сиера де лас Минас се намира Мотагуа, най-големите източник на нефрит в Гватемала. Установено е, че от там се доставят тези скъпоценни камъни, с които се украсяват бижута на всички Мезоамерикански култури. Поради тази причина, маите са наложили монопол на нефрита. Сред общностите им всички техни лидери и членове на елита го използват.

За маите, нефритът е по-ценен от златото. Неговата изключителна твърдост позволява той да остане неизменен във времето. Ето защо е бил свързано с вечността и безсмъртието. Предаван е от поколения на поколения. Камъкът е вмъкван е в огърлици, накити и всякакви  бижута, които го правят с още по-големи подробности, защото парчетата са били посветени на техните божества.

Поради характерният си зелен цвят е свързан с живота, плодородието и власт. В допълнение, той символизира най-ценните ресурси в селското стопанство: вода и царевица. Поради тази причина, той е свързан със селскостопанското плодородие. Въпреки това, маите използват нефрит по различни начини:

За терапевтични цели - счита се, че камъкът в бижута може да излекува всяка болест;

При изработката на прибори за ежедневието - ножове, чаши, и др; в орнаменти, и в погребения и ритуали. Осен като украса, майте силно тачат неговата сила.

Що се отнася до погребението, благородници и кралски особи са погребвани с множество аксесоари и бижута, изработени от нефрит. Сред тях не липсвали гривни, колиета, статуи и инструменти, покриващи лицата маски, издълбани в камъка и поставяне на парче от камъка в устата, за да се осигури път към небето. Смятало се, че силата и въздействието на камъка има почетно място в йерархията и е призната дори и след смъртта.

Цивилизацията на маите, свързва камъка нефрит с произхода на Вселената, или всичко, което съществува, защото според тяхната митология, богът на царевица поставил три нефритени камъни докато създавал света. Ето, защо в царските погребения често се среща керамика с три нефритени камъни и купища бижута, украсени с водния камък.

Смята се, че дори воините, които охраняват най-свещените места, носят върху гърдите си бижута с нефрит. Лидерът на маите често носел верижки за глезен, обеци, колиета и гривни, изработени от този материал. С тях народа на маите украсявал храмове и пирамиди, издълбавайки изображения на бога на царевица с кочани издълбани в нефрит.

В днешно време, музеите излагат няколко парчета на маите, изработени от нефрит, намерени в различни разкопки. От тях можем да доловим мистичната тайна забулила миналото на тази култура. А сега ако сте решили да притежавате бижута с камъни, но се колебаете какви точно да са, имате нещо в аванс.

Публикувана от еБижута


Продукти свързани с тази статия

Свързани статии

Атрактивни аксесоари
Допълнете плажния костюм с атрактивни аксесоари. На всеки се е случвало да тръгне някъде в последния момент а след това са се окаже неподготвен. Колкото и да не е суетен човек, в подобна ситуация може да се озове и на плажа. Чудесно е, ако банският е съобразен с фигурата и е от качествена материя, но това не е достатъчно, може да бъде допълнено с подходящо бижу по цвят и форма.Трябва да  е съчетан и с дрехите и с фигурата на самия човек. Изкусителките могат да привлекат мъжките погледи, ако облекат прилепнала прозрачна пола или рокля, допълнена с бижу в същия цвят. Високо изрязаните къси ..
Бижуто е мода и красота
Да сте на върха на модата и най-вече на самочувствието си не би могло без да имате бижу, което да довърши красотата Ви. Замисляли ли сте се някога, за какво говори 100 % вярност към бижуто, което сте си избрали. За това, че пред вас е акуратна и стилна жена, която не желае да привлича излишно вниманието към себе си. По този повод може да се избере бижу, което да дава сила и вдъхновение, за вярност към любовта и бъдещето.Помисли, би ли искала до безкрай да изпращаш на обкръжаващите подобно съобщение или това да стане директно чрез един поглед или среща с любимия човек. Известно е, че на Запад б..
Нова онлайн бижутерия  - еБижута.ком
Имаме удоволствието да Ви съобщим, че стартира нова онлайн бижутерия ebijuta.com. От началото на юли 2014 година може да поръчвате невероятни бижута от новата бижутерия. При нас може да откриете богато разнообразие от мъжки и дамски бижута. За дамите сме приготвили уникална колекция от дамски бижута, колиета, пръстени и обеци на невероятно ниски цени. Клиентките на бижутерията могат да комбинират по различен начин продуктите ни, така че винаги да бъдат стилни и модерни.Дамските ни бижута  са изработени от различни материали, като преобладават естествената кожа, металната сплав и манистата..