Как да изберем бижута за различни поводи

Как да изберем бижута за различни поводи

Бижутата са една голяма инвестиция, за която трябва да се подхожда с голяма отговорност, независимо от това дали сте ги купувате за себе си или възнамерявате да направите подарък.

Не е тайна, че големите магазини имат план за продажбите на някои неща. Такива винаги излагат на най-видните места онова, върху което се фокусира цялото внимание на купувача.

Е, как да избера най-подходящия бижута и какви нюанси да търсим. Това, което трябва да знаете е именно на това място:

Метални бижута

На първо място, трябва да се обърне внимание на материала, от който е направен продуктът. Най-често срещаните бижута в търговската мрежа са с украса от злато, платина и сребро. Освен тези метали, в групата на най-продавани бижута се нареждат - паладий, иридий и родий. Най-често избирани и най-предпочитани са благородни сплави, които служат, както за декориране, така и за блясък и трайност.

Бижута за жени

Всяко бижу трябва да бъде внимателно подбирано. Освен повод, за който се купува се съобразяват – възраст на бъдещия им притежател, цвят, форми и пр. Накитите за жени са много повече. Те изобилстват както по форми, така и по вид. Сред пръстени, гривни, обеци, колиета, гердани, огърлици, дамите имат привилегията да съчетават и комплекти бижута, включващи няколко от изброените.

Най-популярни метали за бижута:

Сребро - използва се за почти всички видове бижута - благодарение на уникалната си пластичност. То може да се намести на най-тънкия проводник и да изглежда модерно дори на най-скучната дреха. Среброто си партнира добре, както с камъни, така и с перли, слонова кост и други декоративни елементи.

Злато - златните бижута могат да са в няколко нюанса - всичко зависи от примесите на други метали в продукта. В допълнение към класиката, има злато в червено, розово и бяло. Има дори и по-оригинални цветове - зелено, синьо и черно. Неотдавна като "знак за качество" стана бялото злато. Това по-специално се дължи на факта, че е почти невъзможно да се повреди или имитира. Препоръчително е да се купят с примес от родий, който ще осигури повече блясък в декорацията.

Платина - поради своята надеждност и едновременна гъвкавост се използва за производството на сложни декорации. Често може да намерите бижута от платина с примес на рутений и иридий. Това оправдава тяхната висока цена. Стандартните проби за платина варират от: 950, 900 и 850.

 

 

Публикувана от еБижута